Donaties en ANBI-status

Steun de Clusiusstichting!

Onze naamgever Carolus Clusius was de spil van de zestiende-eeuwse botanie. Vanuit de botanische tuin van de Universiteit Leiden onderhield hij een ontzagwekkend netwerk. Met hen deelde hij zeldzame planten, maar vooral ook kennis over de fascinerende wereld van de botanie.

De Clusiusstichting is in 1986 opgericht en heeft als doel om plantenliefhebbers te inspireren met lezingen over de historische en culturele aspecten van botanie en tuinen en om wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de botanie te bevorderen.

Onze activiteiten: een tweejaarlijks internationaal symposium over diverse onderwerpen op het snijvlak van kunst en wetenschap, drie keer per jaar een Clusiuslezing in samenwerking met de Vrienden van de Hortus, en de Clusiusleerstoel, bekleed door prof. dr. Tinde van Andel.

Wij kunnen ons verheugen in een grote belangstelling voor onze activiteiten. Om onze activiteiten te kunnen voortzetten zijn financiële bijdragen van donateurs onontbeerlijk. De Clusiusstichting heeft een ANBI-status en de leden van het bestuur ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden, die zij met veel enthousiasme verrichten.

Hoe wordt u Clusiusdonateur? U kunt donateur worden door jaarlijks een bedrag van minimaal 50 euro over te maken naar NL81 ABNA 0566 4344 82 ten name van de Clusiusstichting onder vermelding van “nieuwe donateur” en uw naam. Gaarne tevens een e-mail sturen naar onze secretaris Gerda van Uffelen: g.a.van.uffelen@hortus.leidenuniv.nl. Het tarief voor studenten is 20 euro.

Een eenmalige bijdrage naar keuze is ook zeer welkom. U kunt daartoe een bedrag overmaken naar de hiervoor genoemde bankrekening. Naast een algemene donatie is het ook mogelijk om een specifieke activiteit te steunen zoals de leerstoel, een symposium of een Clusiuslezing.

ANBI-status van de Clusiusstichting

De Clusiusstichting is vanaf 1 januari 2008 aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) op basis van artikel 6.33 Wet inkomstenbelasting 2001. Hierdoor zijn éénmalige schenkingen binnen bepaalde grenzen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Schenkingen van een jaarlijks bedrag voor ten minste vijf jaar zijn bij vastlegging in een schriftelijk contract onbeperkt aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

RSIN/fiscaal nummer

De Clusiusstichting heeft als RSIN/fiscaalnummer 8038.39.352 en staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder nummer 41167108

Symposia

Sinds 1990 heeft de Clusiusstichting 16 symposia georganiseerd. Op 21 september 2022 heeft het door de corona pandemie uitgestelde Sieboldsymposium plaatsgevonden. Tijdens dit internationale symposium is de botanische voetprint van Siebold in Nederland van diverse kanten belicht. Bijzonder was dat zijn achter achterkleinzoon dr. Constantin von Brandenstein-Zeppelin hierbij aanwezig was.

Tijdens het Clusiussymposium Onderaards leven op 17 april 2024 hebben wetenschappelijke onderzoekers van diverse universiteiten en twee kunstenaars ons kennis laten maken met de wonderbaarlijke organismen onder de grond. Er zijn complexe interacties tussen planten en schimmels en er is niet alleen sprake van onderlinge samenwerking, maar ook van bedrog.

Clusiuslezingen

Sinds begin 2021 organiseert de Clusiusstichting drie keer per jaar samen met de Vrienden van de Hortus Clusiuslezingen in de Oranjerie van de Hortus. Tijdens de 10 lezingen in de afgelopen jaren waren er boeiende lezingen over: de introductie van de tomaat in Europa, de gele bostulp, pollen van bomen en planten, tekenen voor de wetenschap in de 19e eeuw, van allerlei over plantenwortels, Boerhaves herbarium, Flora Batava, mangrove in tropische kustgebieden, Juffertjes in het Groen (interessante tuinvrouwen) en de tuinen van de stadhouders Willem IV en V (mede in samenwerking met de Nederlandse Tuinenstichting).

Op 15 oktober 2024 zal Isabela Pombo Geertsma een lezing over Kruidwis en heksenplanten houden. Daarin zal zij verslag doen van haar onderzoek naar deze planten in Limburg.

Meer over de Clusiusleerstoel

In 2004 is door de stichting de Clusiusleerstoel Geschiedenis van Botanie en Tuinen ingesteld, die door haar financieel en inhoudelijk wordt ondersteund. Ons doel is het onder de aandacht brengen van de resultaten van het onderzoek aan een zo breed mogelijk publiek. De Clusiusleerstoel, die als een bijzondere leerstoel bij de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden is ondergebracht, wordt vanaf 1 september 2015 bekleed door prof. dr. Tinde van Andel. De leerstoel richt zich op onderzoek naar de ontwikkeling over de afgelopen eeuwen van fundamentele en toegepaste botanie, en in het bijzonder op planten en hun gebruik. Er wordt samengewerkt met de Universiteit Wageningen, de Hortus botanicus Leiden, Naturalis Biodiversity Center en de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht.

Beleidsvoornemens

In 2025 zal de Clusiusstichting wederom drie Clusiuslezingen organiseren samen met de Vrienden van de Hortus. Daarnaast willen wij in het kader van 450 jaar Universiteit, 435 jaar Hortus en 430 jaar Hortusbeplanting een “Clusiusevenement “organiseren.

In haar toekomstige activiteiten zal de stichting steeds nadrukkelijk samenwerking zoeken met soortgelijke organisaties bij het organiseren van activiteiten en bij het interesseren van een breed publiek. Tevens zal zij bij de organisatie van haar activiteiten relevante studieverenigingen gericht benaderen en daarbij jongeren en vrijwilligers interesseren en actief betrekken.