Clusiusleerstoel

Oratie Prof. dr. Tinde van Andel: Open de schatkamer en dekoloniseer het museum

 

Op vrijdag 6 januari sprak Clusiushoogleraar Tinde van Andel  in het Groot Auditorium van het Academiegebouw van de Universiteit Leiden haar oratie uit bij het aanvaarden van de leerstoel Geschiedenis van de Botanie en Tuinen.

Hierbij de tekst in het Engels, de Nederlandse volgt zo spoedig mogelijk.

 

tekst-boekje-oratie-van-andel-engels

 

 

Clusiusleerstoel: Geschiedenis van de Botanie en Tuinen

De Clusiusstichting heeft een bijzondere leerstoel (0.2 fte) gevestigd aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden, op het gebied van de geschiedenis van de fundamentele en toegepaste botanie, met speciale aandacht voor de ontwikkelingen in de 16e t/m 19e eeuw in Noordwest-Europa. Geïnteresseerden kunnen binnenkort de volledige advertentietekst en informatie vinden op deze website en op die van de Universiteit Leiden (http://werkenbij.leidenuniv.nl/vacatures/wetenschappelijke-functies/14-268-vacancy-leiden-university-extraordinary-professor-history-botany-gardens.html)

De Universiteit Leiden en het nauw samenwerkende Biodiversity Center Naturalis beschikken over rijke en unieke archieven en botanische collecties die betrekking hebben op de vroege ontwikkelingen van de plantkunde van medicinale kruidkunde tot zelfstandige wetenschap. Daarnaast is de Hortus botanicus Leiden de oudste Europese universitaire tuin ten noorden van de Alpen. De Clusiushoogleraar zal in onderwijs en onderzoek deze rijke bronnen met elkaar verbinden.