Clusiuslezing dinsdag 18 oktober 2022

Dinsdagavond 18 oktober staat de volgende Clusiuslezing op het programma, georganiseerd door de Clusiusstichting en de Stichting Vrienden van de Leidse Hortus. We hebben Dr. Klaas Metselaar uit Wageningen bereid gevonden ons iets te vertellen over:

Een andere wereld, de andere helft: de worteltekeningen van Kutschera en Lichtenegger

Binnen het onderzoek in biologie, landbouw en ecologie worden wortels van vegetatie als een lastig onderwerp beschouwd – er is heel moeilijk aan te meten, ze zijn onzichtbaar. Een groepje onderzoekers onder leiding van professor Lore Kutschera besteedde een groot deel van hun werkzaam leven aan dit onderwerp, en probeerde systematisch de variatie tussen wortelsystemen van individuele planten vast te leggen. Ze deden dat in een aantal boeken die ze wortelatlassen noemden, en die in Oostenrijk ondertussen als een unieke prestatie gezien worden. In deze lezing wordt ingegaan op haar werk en dat van haar tijdgenoten in Amerika en Nederland, en wordt verder ingegaan op het belang van onderzoek naar het functioneren van wortels.

Klaas Metselaar is docent in de opleidingen duurzaam landbeheer, en bodem water atmosfeer van Wageningen universiteit. Hij geeft onderwijs over de combinatie van hydrologie en ecologie. Hij promoveerde op de voorspelkwaliteit van gewasgroeimodellen, en deed o.a. onderzoek naar het herstel van bodemvruchtbaarheid in systemen met lange braak in Bolivia, en het verbeteren van het model voor de Europese weersverwachting.

De lezing begint om 20 uur en vindt plaats in de Oranjerie in de Hortus. Hierbij nodigen we u van harte uit deze lezing bij te wonen. Na afloop kunt u gezellig nog wat napraten onder het genot van een drankje.

Er zijn nog enkele plaatsten in Oranjerie. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar g.a.van.uffelen@hortus.leidenuniv.nl

Graag aangeven of u aanwezig wilt zijn in de Oranjerie, of dat u thuis de livestream wilt volgen.

Aangezien de ruimte in de Oranjerie beperkt is, behandelen wij de aanmeldingen voor de bijeenkomst op volgorde van binnenkomst.