Clusiuslezing dinsdagavond 25 april

De Leidse Hortus ten tijde van Herman Boerhaave (1668-1738)

Dinsdagavond 25 april staat de volgende Clusiuslezing op het programma, georganiseerd door de Clusiusstichting en de Stichting Vrienden van de Leidse Hortus. We hebben Aleid Offerhaus bereid gevonden te vertellen over:

De lezing vindt plaats in de Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden en begint om 20.00 uur. Hierbij nodigen we u van harte uit deze lezing bij te wonen, fysiek of via een livestream.

Aleid Offerhaus (1964) stond als klein meisje naast haar vader en leerde hoe je een ruig klokje kon herkennen. Als volwassene bekwaamde ze zich in de godgeleerdheid. Ze werd na het volgen van een natuurgidsencursus bij het IVN door plantenkoorts bevangen. Als vrijwilliger bij de Amsterdamse Hortus legde ze zich toe op het determineren van planten. In 2017 startte ze bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden, waar ze als gastonderzoeker onder leiding van Clusius-hoogleraar Tinde van Andel een onderzoek opzette naar het daar bewaarde 18e-eeuwse d’Oignies-Herbarium. Nu brengt zij als promovenda in kaart welke (anonieme) herbaria aan de Leidse Hortus gelieerd zijn.

Over de geschiedenis van de Leidse Hortus is al behoorlijk wat geschreven. Maar hoe het er in de tuin in het begin van de 18e eeuw daadwerkelijk aan toeging, weten we eigenlijk niet goed. De door Naturalis bewaarde collectie gedroogde planten, verzameld door Herman Boerhaave, diens catalogi en zaadregisters geven ons een kijkje in de dynamiek van een kleine, maar o zo belangrijke tuin met een grote, belangrijke man aan het hoofd: Herman Boerhaave. Dinsdagavond 25 april neemt Aleid u vanuit de hedendaagse Hortus mee naar de Hortus van toen. Plaats: de Leidse Hortus; tijd: de vroege 18de eeuw; spelers: Herman Boerhaave en hoofdtuinman Jakob Ligtvoet.

Na afloop kunt u gezellig napraten onder het genot van een drankje.

We horen graag of u aanwezig wilt zijn, en of u fysiek of via de livestream wilt deelnemen.

Meldt u zich alstublieft vóór 18 april 2023 aan door een e-mail te sturen naar g.a.van.uffelen@hortus.leidenuniv.nl

Aangezien de ruimte in de Oranjerie beperkt is, behandelen wij de aanmeldingen voor de fysieke bijeenkomst op volgorde van binnenkomst.